Kattenluiken & Accessoires

Katten zijn vaak erg onbepaald, ze gaan voor de deur staan en krijsen dat ze er in willen, maar als je de deur open doet – dan blijven ze lekker staan.

Om dit simpelweg op te lossen kun je overwegen een kattenluik te halen. Zo kan de kat altijd lekker zelf bepalen wanneer hij of zij naar binnen wilt en hoef jij als eigenaar nooit meer zinloos de deur open houden voor de kat.

Hoe kies ik een kattenluik?

De keuze voor een kattenluik kan lastig zijn, maar dat hoeft in principe niet. Het ligt er puur aan hoe belangrijk het voor jou is en hoeveel je er voor over hebt. Heb je niet veel geld, dan kies je voor een simpele. Wil je een toch iets geavanceerder systeem, dan kies je voor een kattenluik met een chip of een infrarood sensor.

Microchip, infrarood, met magneet of een simpele?

De kattenluiken met een microchip werken op basis van de chip die als het goed is, al in jou kat zit. De meeste katten worden namelijk gechipt bij het asiel of de dierenarts, met deze speciale kattenluiken kun je de chip van jou kat linken aan het systeem en gaat het luikje alleen open voor jou kat! Het infrarood systeem werkt op een soort gelijke manier, alleen krijg je een infrarood sleutel die je moet vastmaken aan de halsband van je kat. Komt je kat dicht genoeg bij de sensor, wordt deze sleutel gelezen en gaat het luikje open! Het magneet systeem werkt precies hetzelfde, met een sleutel om de halsband van je kat. Dit is echter vaak minder effectief aangezien de magneten erg dicht op elkaar moeten zitten. Het simpele kattenluikje is gewoon een luikje, zonder te veel gedoe. Het is gewoon een deurtje waar jou kat door heen kan. Het probleem hier van kan wel zijn dat andere katten ook zomaar binnen kunnen komen.

Grootte en gewicht van kat

Iets waar wel rekening mee gehouden moet worden is de grote en het gewicht van je kat. Dit is namelijk wel belangrijk bij het aanschaffen van een luik. Grotere luiken zijn helaas vaak duurder, daarom is het een goed idee om je kat, zo ver het kan, op te meten en op basis hier van een luik aan te schaffen. Ze zijn er in alle soorten en maten dus de kans dat ze allemaal te klein zijn is bijna niet aanwezig.

Verschillende functies kattenluik

Kattenluiken hebben een paar verschillende functies. De meest standaard is natuurlijk dat hij dicht en open kan gaan met behulp van de sleutel, een handig systeem om andere katten buiten te houden. Er bestaan ook kattenluiken die aangeven wanneer de kat buiten is, dit wordt aangegeven met een vlaggetje, zo weet je altijd wanneer je kat buiten of binnen is als hij of zij weer eens verstoppertje aan het spelen is. Een kattenluik heeft ook veel functie voor een kat, het geeft ze namelijk een veilig gevoel en kan stress reduceren, je geeft ze namelijk de mogelijkheid om altijd te ontsnappen en terug te gaan naar hun veilige omgeving.

Het is voor je kat heerlijk om zo nu en dan naar buiten te kunnen. Helemaal als ze zelf kunnen bepalen wanneer via een kattenluik. Als je woonsituatie het toelaat, neem dan een kattenluik. Een kattenluik is vaak eenvoudig te installeren en zijn tegenwoordig verkrijgbaar met magneten, chips of sensoren zodat je niet bang hoeft te zijn dat andere katten zomaar door het luik naar binnen komen. Bij Zooster vind je alle varianten kattenluiken, voor een aantrekkelijke prijs.

Kies subcategorie
Filter op: