Welke hondenmand kies ik voor mijn hond?

Hondenmanden zijn er in veel maten. En je kunt kiezen uit diverse materialen, zoals riet, kunststof, skai, stof of pluche. Maar welke hondenmand kies je voor jouw hond? Naast hondenmanden, kun je ook kiezen voor een hondenkussen of hondenbed. Deze is vooral geschikt voor grote honden, die niet gemakkelijk in een hondenmand passen. Er is zoveel keuze dat het soms moeilijk kiezen is. Welke kleur of materiaal je kiest is vooral een kwestie van smaak. Maar ook kun je rekening houden met de manier waarop je de hondenmand wilt schoonmaken. Een kussen in een rieten mand kun je eenvoudiger wassen dan een complete stoffen mand bijvoorbeeld. 

Bekijk hier al onze hondenmanden >>

Welke maat hondenmand moet ik kiezen?

De maat van de hondenmand is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je hond. Een hond van 10 kilogram heeft bijvoorbeeld ongeveer een hondenmand van 50 cm nodig. Heb je een grote hond van bijvoorbeeld 35 kilo, dan zou je in de richting van 90 cm moeten denken. De grootte van je hond is belangrijk om te weten welke maat het beste past. Dus meet je hond even op met een meetlint. Let dan bij het zoeken naar een mand op de binnenmaat van de mand. En let op de centimeters. Sommige hondenmanden zijn er in S (Small), M (Medium) en L (Large), maar die maten kunnen per merk verschillen. Let ook op de buitenmaat van de hondenmand. Deze is belangrijk om te zien hoeveel ruimte de mand inneemt in je kamer. Misschien had je al een plek bedacht en kun je die ook opmeten. Dan weet je zeker dat het past. Een meetlint gebruiken is dus altijd handig.

Kleine honden en puppy’s houden van knus

Heb je een kleine hond? Die vinden het vaak fijn om in een knus holletje te kruipen. Kleine honden hebben het ook eerder koud dan grote honden. Dat komt omdat hun lijfje kleiner is ten opzichte van hun vel, waardoor ze in verhouding meer warmte verliezen dan grotere honden. Kies daarom voor kleine honden voor een zachte hondenmand van isolerend materiaal en met een dikke rand. En leg er eventueel een hondendeken bij in de winter voor extra comfort. Hetzelfde geldt voor puppy’s, die zijn ook blij met een kleinere mand om in te slapen. Dat geeft extra warmte en een geborgen gevoel. Let er bij puppy’s op dat de mand makkelijk afneembaar of wasbaar is. Puppy’s kunnen nog wel eens per ongeluk een plasje doen. Ze kunnen ook gaan kauwen op de mand en groeien er bovendien snel weer uit. Dat zijn belangrijke redenen om voor een goedkope mand te kiezen voor een pup. 

Hoe slaapt jouw hond? Languit of opgekruld?

De manier van slapen is niet voor elke hond hetzelfde. De ene hond gaat lekker languit liggen met gestrekte poten. Ze ander rolt zich steevast op. Als jouw hond graag opgerold slaapt heb je een minder grote hondenmand nodig. Let trouwens ook op de lengte van de poten van je hond. Een hond met korte poten kan moeilijker in een mand klimmen met een hoge rand. Meet je hond dus goed op en neem extra ruimte in de mand van minimaal 10 centimeter. Dan weet je welke binnenmaat je moet kiezen.