Verzorging & hygiene van je paard

Verzorging paard: vliegen en dazen

Je paard heeft deze zomer misschien veel buiten gestaan. Een goede verzorging van de huid is dan misschien nog wel belangrijker dan in de winter. Paarden hebben vaak last van vliegen en dazen. Er zijn speciale sprays tegen dazen. Veel paardenliefhebbers maken daarvoor ook hun eigen mengsel. Vaak stinken die een uur in de wind. En je paard dus ook. Ik kreeg laatst een tip, voor een zelfmaak spray, die best vriendelijk ruikt en nog aardig goed werkt ook: maak in een kan een mengsel van natuurazijn, citroensap en verse knoflook. Laat het een uurtje trekken en zeef dan de knoflookdeeltjes af, voordat je het in een plantenspuit giet. Spray je paard hier elke dag even mee in. Heb je veel last van dazen? Plaats dan een dazenval. Dat geeft veel rust!

Verzorging van de geirriteerde huid

Heeft je paard toch last van insectenbeten en kleine irritaties op de huid? Dan is het een goed idee je paard regelmatig even te wassen met een kalmerende shampoo voor paarden. Tea Tree Shampoo is door zijn unieke samenstelling perfect voor verzorging van een droge, rode en geprikkelde huid. De shampoo heeft een zuiverende en kalmerende werking op de huid en kan dagelijks worden gebruikt. Wil je niet altijd shampoo gebruiken en irritaties van de huid voorkomen? Spoel dan bij warm weer je paard elke dag even af met schoon water en laat je paard daarna even flink in het zand rollen. Het laagje zand beschermd van nature al aardig tegen insecten!

Kleine infecties aan de benen

Heeft je paard bij nat weer wel eens last van kleine infecties aan de benen en hoeven? Het is belangrijk dat goed in de gaten te houden. Check de huid van je paard regelmatig om te voorkomen dat het erger wordt. Gebruik Mokzalf om kleine infecties de baas te blijven. Mokzalf op basis van tea tree, alovera, eucalyptus en vaseline creert een leefomgeving waarin bacterien, schimmels en microben zich niet prettig voelen. Maak de plek die je wilt behandelen goed schoon. Breng daarna de zalf aan. Houdt je paard zo droog mogelijk. Zorg dat ze ook in de wei altijd een droog plekje hebben. Ze zoeken dat zelf wel op. Bij ernstige aandoeningen moet je natuurlijk altijd een dierenarts raadplegen.

Lekker poetsen tot je paard glimt

De meeste paarden vinden het heerlijk om gepoetst en gekamd te worden. Neem regelmatig met een roskam stevig het lijf onder handen. Maak draaiende bewegingen, zodat je het onderliggende vuil uit de vacht haalt. Borstel daarna het vuil eruit met een harde paardenborstel. Je strijkt daarmee ook de haren weer recht. Houd ook de manen en staart schoon, door deze regelmatig te borstelen met een manenborstel. En wil je echt een glanzend resultaat? Probeer dan eens de Hi Gloss Spray. Het geeft een mooie glans aan manen en staart. Deze voelen dan ook zacht aan. En het werkt vuil-afstotend. Een goede verzorging is belangrijk voor je paard. Voor zijn gezondheid, maar ook omdat het de band versterkt tussen jou en je paard. Als je de tijd neemt voor je paard, zonder iets van hem te vragen, geeft dat veel rust. Het vermindert stress. Zowel van je paard als van jezelf. En dat is optimaal genieten!