Teken en vlooien de baas

Teken en vlooien

Vlooien veroorzaken bij hond en kat vervelende jeuk en soms ook een allergische huidreactie. Dat kan erg vervelend zijn. Teken zijn ook vervelende beestjes die bij mens en dier graag bloed drinken. Ze bijten zich als klein rood diertje vast in de huid en zuigen zich in enkele dagen vol met bloed. Ze worden een heel stuk groter en krijgen dan een grijsblauwe kleur. Als je niets doet, vallen ze vanzelf weer van je hond of kat af. Dat klinkt onschuldig, maar niets is minder waar. Behalve dat een tekenbeet behoorlijk kan jeuken, zijn ook steeds meer teken in Nederland besmet met de ziekte van Lyme. En daar kunnen hond, kat en ook het baasje behoorlijk ziek van worden. Daarom is het beter te voorkomen dan genezen.

Druppels of tabletten

Veel mensen gebruiken voor hun hond of kat druppels of tabletten tegen teken en vlooien. Dit werkt over het algemeen goed. Er zijn echter honden en katten die er even een beetje ziek van kunnen worden of zelfs huid uitslag kunnen krijgen. Je kunt dan een ander merk proberen. Omdat de werkzame stof dan anders is, kan het zijn dat jouw hond of kat een ander merk wel kan verdragen. Er is ook een biologische variant snoepjes tegen vlooien. Deze bevatten vaak zeewier.

Ultrageluid tegen vlooien en teken

Behalve druppels en tabletten, is er ook de "€˜Tickless"€™ op de markt. Het is een slimme vondst uit Italië. Dit apparaatje houdt teken tijdens outdoor-activiteiten op een veilige afstand van zowel honden als katten. Er is ook een variant voor mensen. De Tickless is een klein en geheel geur- en gifloos apparaatje, dat werkt door het afgeven van ultrageluid. Deze zeer hoge geluidsgolven zijn niet waarneembaar en onschadelijk voor twee- en viervoeters, maar verjagen wel de teken en vlooien. Volwassenen en kinderen kunnen het apparaatje middels een clip of koord bij zich dragen. Bij honden en katten is de Tickless met een ring eenvoudig aan de halsband te bevestigen. Het apparaatje werkt maandenlang op het bijgeleverde batterijtje. De Tickless kost á 18,72 en is dus ook een voordelige manier om de strijd tegen vlooien en teken aan te gaan.

Shampoo en hygiëne op de slaapplek

Niet elke hond of kat is even gevoelig voor vlooien en teken. Een gezonde jonge hond zal er minder last van hebben dan een oudere hond met gezondheidsproblemen. Het is daarom goed om zelf te bekijken wat werkt voor jouw hond of kat. Zorg zeker in de zomer ook voor goede hygiëne, door de hondenmand of kattenmand goed schoon te houden. Zo verklein je de kans op herbesmetting met vlooien. En stofzuig regelmatig. Ook voordat je op vakantie gaat is dat belangrijk. Want zelfs als je hond weg is, kunnen vlooien zich voortplanten. En dat is geen leuke verrassing als je thuiskomt. Is je hond toch besmet met vlooien? Gebruik dan een goede vlooienshampoo om de uitbraak tegen te gaan. Zeker in de zomer is het van belang je hond of kat regelmatig te controleren. Want hoe eerder je maatregelen treft, hoe beter vlooien en teken te bestrijden zijn.