Wat heb ik nodig om mijn kat mee te nemen op vakantie?

Een kat meenemen op vakantie is een lastige zaak. Er zijn zoveel verschillende persoonlijkheden te zien in katten dat het vaak lastig in te schatten is of je kat het wel gaat waarderen. Ook is er uiteraard een hoop voor nodig.

Katten en stress

Katten kunnen enorm stressen. Dit is dan ook zeker het geval als ze hun normale leefomgeving verlaten voor een tijd, dit is namelijk verwarrend en erg onprettig voor de kat. Sommige katten kunnen zo erg stressen dat ze hartproblemen krijgen, dat moet je altijd voorkomen.

Het is altijd slim om eerst af te vragen of het wel een goed idee is om de kat mee te nemen op vakantie. Ga je voor een weekje? Dan is het sowieso niet heel slim. Katten hebben minstens 3 weken nodig om te wennen aan een nieuwe omgeving. Ook ligt het er aan waar je naar toe gaat en hoe. Ga je naar een camping in Nederland? Dan is het natuurlijk wat dragelijker, vrijwel dezelfde omgeving en geurtjes voor de kat zijn dan rustgevend. Maar ook dan is het belangrijk je kat niet buiten te laten zonder een tuigje. Gaat je kat mee in het vliegtuig naar het buitenland? Dan moet je echt overwegen of dit slim is en een hele hoop gaan regelen.

 Alhoewel het leuk is voor jou het baasje, is het voor katten minder leuk. Katten zijn echte territorium dieren en als je ze uit hun territorium en leefomgeving haalt wordt dat vaak ervaren als minder fijn. Ze 

hebben liever dat ze een tijd spenderen in hun normale omgeving zonder het baasje, dan mee met het baasje. Dit is een vervelende realisatie, maar de gezondheid van de kat is ook zeer belangrijk. Het is dan ook vrijwel noodzakelijk om de vakantie ook te bespreken met een dierenarts, dan kan er meteen gekeken worden of er extra inentingen nodig zijn.

Wat heb ik nodig?

Om een kat mee te nemen op vakantie heb je dus wel een aantal dingen nodig. Als je met de auto gaat is het belangrijk dat je een goede bench hebt die vast op zijn plek blijft staan. Dit is een kooi waardoor je kat rustig op één plek blijft in de auto. Niet alleen rustgevend voor de kat, maar ook erg veilig. De afbeelding aan de linkerkant is dan ook een perfect voorbeeld van hoe het niet moet!Als je naar een camping of stad in Nederland gaat is het erg slim om kalmeringsmiddelen te halen voor de kat. Dit kan je halen bij de dierenarts. Dit kun je geven voor de rit en om ervoor te zorgen dat je kat went aan de omgeving. Een tuigje is ook zeer belangrijk, want als je kat los rondloopt is er een grote kans dat hij of zij verdwaalt. De katten binnen houden als het geen huiskat is, is ook zielig. Een tuigje is dus een perfecte oplossing. In het vliegtuig moet er ook gekeken worden naar kalmeringsmiddelen. Ook is een goedekooi erg belangrijk.

Het ligt er ontzettend aan waar je naar toe gaat, maar er is ook een hoop papierwerk. Bij sommige landen hoort ook nog een medisch onderzoek. Dit is om te kijken of je kat wel helemaal gezond is, een standaardprocedure. Eenmaal je de vakantiebestemming hebt bereikt, of het nou binnen- of buitenland is, kun je alle spulletjes uit stallen die je mee moet nemen. Dit zijn dekentjes, mandjes, speeltjes, eet- en drinkbakjes en ga zo maar door. Dit is erg gezond voor de kat omdat het toch een stukje thuis is. Vervolgens kun je een heerlijke vakantie hebben met je kat, even samen een terrasje pakken of lekker in de zon bruin worden!