Wat heb ik nodig om te fietsen met de hond?

Honden moeten vaak wandelen, dit is goed voor hun gezondheid en conditie. Maar moet je eigenlijk alleen maar wandelen? Je zou er ook voor kunnen kiezen om lekker even een eindje te fietsen met de hond! Dit is niet alleen erg leuk, maar ook erg gezond voor je hond! Hier heb je wel wat informatie en spullen voor nodig. Lees je even mee?

Veiligheid en angst

Veiligheid is erg belangrijk. Misschien wel het belangrijkste als je op weg gaat op de fiets. Dit is ook niet anders als je je hond mee neemt, zorg er dus voor dat je altijd veilig rijdt. Ga niet over het voetpad of de weg rijden en geef je hond genoeg ruimte. Doe het ook op plekken waar het gewenst is, veel mensen vinden het onveilig als er een hond rijdt op het fietspad. Als je hier voor kiest kun je beter gaan voor een natuurgebied of bos, rijden op de normale infrastructuur is niet altijd een slim idee. Laat je hond trouwens altijd rechts van de fiets lopen, dit is voor extra veiligheid. Het is ook belangrijk om bijna altijd twee handen aan je stuur te houden, de aanschaf van een springer is dan een goede keuze. Sommige honden vinden fietsen ook eng. Dit is vaak wel makkelijk op te lossen, maar kost wat extra tijd. Als je merkt dat je hond angstig wordt van je fiets kun je de volgende maatregelen nemen: Ga eerst lekker wandelen met de fiets in je hand, je loopt dan in het midden tussen je fiets en de hond. Hierdoor krijgt je hond al het idee dat er niks mis is. Als dit beter gaat, kun je de fiets in het midden tussen jullie plaatsen tijdens het wandelen. Als dit ook goed gaat, kun je af en toe een klein stukje fietsen tijdens het wandelen zodat je hond er aan went.

Conditie

Er is wel veel conditie nodig bij het fietsen met de hond! Niet alleen voor jou, maar ook je hond. Bouw dit altijd rustig op! Als je hier te snel in gaat kan je hond een blessure oplopen. Ook energielevels kunnen naar beneden gaan, dit heeft vaak een negatief effect op de hond. Bouw het dus rustig op. Als je begint met een korte tijd fietsen, zoals tussen de 4 en de 7 minuten kan je hond er aan wennen. Bouw dit binnen een aantal weken op naar ongeveer 20 minuten. Ook het tempo is belangrijk, dit moet je ook langzaam opbouwen. Doe het ook niet elke dag, dat is enorm uitputtend! Je zou ook kunnen kiezen voor langzaam fietsen en dat de hond een beetje draaft. Dit is vaak slimmer als de ondergrond hard is. Dan is de kans op een blessure kleiner en is de hond ook minder snel uitgeput. Draven zit tussen lopen en rennen in, dat kun je dus makkelijk herkennen. Het is zeker aangeraden om de hond te laten draven tijdens het fietsen.

Dus wat heb je nodig?

Er zijn een aantal dingen die je sowieso moet hebben of handig zijn tijdens het fietsen met de hond: - Een springer. Dit is een stang die je aan je fiets bevestigt. Hier kun je de riem weer aan vast maken. Zo kun je met beide handen aan het stuur met de hond fietsen. Bovendien houdt de hond zo ook een goede afstand van de fiets, en komt hij zo ook niet tussen de spaken. Er zijn uiteraard modellen voor elk formaat hond. Als je dit niet wilt halen kun je ook denken aan een heupriem. - Een tuigje. Ook dit is enorm veilig en wordt gewoon sterk aangeraden. Dit zorgt voor dat extra beetje veiligheid die je toch graag wilt. - Mobiele telefoon. Alhoewel de meeste mensen deze altijd mee hebben, hoort het toch op de lijst. Stel er mocht iets gebeuren met je hond (of jou!) tijdens de fietstocht kun je meteen bellen. - Een EHBO kit. Alhoewel dit niet noodzakelijk is, kan het zeker van pas komen. Het is een beetje extra veiligheid en kan problemen snel oplossen. - Als je in de nacht gaat rijden: Reflecterend hesje. Dit is zodat de hond gezien wordt door voorbijgangers. Zeer belangrijk en verplicht als je in het donker fietst! - Water. Dit is erg belangrijk! Als je hond dorst heeft, wat hij of zij zeker gaat hebben, kun je lekker water geven. Dit zorgt voor fijnere fietstochten en geeft de hond energie.