Wat moet ik doen als mijn kat vlooien heeft?

Wat een moeilijke situatie is het toch altijd! Vlooien op een kat kunnen een ontzettend groot probleem worden. Vooral als ze te lang blijven zitten. Met de juiste maatregelen ben je er zo weer vanaf!

Vlooien komen veel voor

En met veel bedoelen we heel veel.Vlooien zetten zich graag vast aan dieren, maar ook planten en stoffen meubels. Ze zijn dus erg grijpgraag en springen maar al te graag over. Vlooien vermenigvuldigen zich erg snel en hierdoor kan het een probleem worden. Als je een kat hebt die ook naar buiten gaat zul je dit altijd in de gaten moeten houden - niet iedereen doet snel iets tegen vlooien en ze springen dus maar al te graag over. Vlooien zijn misschien wel één van de meest voorkomende problemen bij katten. Niet alleen zijn ze ongezond voor de kat, maar ook voor jou en de omgeving waar je in woont.

Antivlooien middel

Antivlooien middel moet snel gebruikt worden als je vlooien ziet. De eerste paar dagen blijven ze zich alleen maar nestelen aan de kat. Gebruik dit tot een voordeel en elimineer het probleem zo snel mogelijk. Doe je dit niet komen de larven van de vlooien uit en gaan ze nieuwe woonplekken zoeken, zoals je huis of kleding. Om van kattenvlooien af te komen kun je een aantal maatregelen nemen. De meeste effectieve is met een pipetje, je doet een beetje antivlooien vloeistof in de nek van de kat, waar hij of zij niet goed bij kan, en de vlooien gaan vanzelf dood. Dit komt door de ondraaglijke geur. Het pipetje mag niet gebruikt worden op kittens onder de 8 weken oud. Je zou ook antivlooien tabletjes kunnen kopen. Deze werken niet altijd maar zijn ook zeer bruikbaar. Ook hier kunnen ze niet tegen de geur. Als laatste zijn er ook antivlooien sprays, dit werkt vaak minder, maar mag gebruikt worden op kittens. Je hebt ook nog een antivlooien halsband, ook hier is de geur dodelijk voor de vlooien. Je kan ze ook weg kammen met een speciale vlooienkam. Hier kom je niet van het probleem af maar kan je de kat wel even geruststellen. Mochten de vlooien al te ver zijn gegroeid en ze teveel vermenigvuldigt zijn zul je ook je hele huis moeten inspuiten met antivlooien middel. Er zijn ook huishoudelijke oplossingen, maar deze werken te vaak niet om ze te beschouwen als effectief.

Hou het in de gaten

Kortom: Houd het in de gaten! Je kan de vlooien goed zien op katten met een lichte vachtkleur. Bij donkere is het lastig, dan moet je af en toe even goed kijken. Vlooien zijn kleine zwarte beestjes die overal rondlopen op katten. Je kat gaat zichzelf ook heel veel krabben om de jeuk te verminderen. Vlooien zijn dus erg vervelend en lastig weg te krijgen mochten ze al te ver zijn gegaan. Vlooien kunnen heel simpel worden bestreden in een vroeg stadium, dus zorg ervoor dat je goed oplet op de vacht van je kat. Een huis zonder vlooien is niet alleen goed voor de gezondheid van je kat, maar dus ook voor jou, de mensen om je heen en de hygiëne van het huis. Ogen open houden dus!