Wat moet ik doen als mijn hond vlooien heeft?

Vlooien, bah! Een veelvoorkomende vraag is: Wat moet ik dan als mijn hond vlooien heeft? Dit is een hele goede vraag, want vlooien zijn niet goed! Wat een verschrikkelijke beestjes zijn het toch. Het is ontzettend onhygiënisch en slecht voor de gezondheid van jezelf, maar ook je dieren. Vlooien komen erg vaak voor bij honden, het is daarom noodzakelijk dat je weet hoe je dit kan voorkomen en oplossen mocht het nodig zijn.

Komt vaak voor

Vlooien komen ontzettend vaak voor. Dit is niet overdreven, ze zijn echt overal. Daarom is het juist zo belangrijk dat je weet hoe je dit kunt oplossen. Vooral voor je hond, want als hij of zij vlooien heeft is het geen fijne situatie. Vlooien zijn zo vervelend omdat ze zich razendsnel en zonder gemak voortplanten. Dit doen ze overal: Dieren, mensen, stof, bedden, gras en ga zo maar door. Er is dus altijd een kans dat vlooien terecht komen in je huis. Let altijd goed op hoe je hond zich voelt, vooral als hij of zij met je is gaan wandelen. De buitenwereld en vooral andere honden kunnen vlooien bevatten, deze springen maar al te graag over. Als ze eenmaal vastzitten, gaan ze zich nestelen en vermenigvuldigen. Als het probleem te groot is, dan kom je er met moeite van af. Daarom is het goed te weten wat je allemaal kunt doen om het te voorkomen.

Antivlooi middelen

Antivlooi middelen zijn er in verschillende soorten te kopen. We gaan ze onderscheiden tussen de voedsel en medicijn middelen en de materiaal middelen. De voedsel en medicijn middelen werken vaak het beste omdat ze echt specifiek worden gemaakt voor het verwijderen en doodmaken van die vervelende vlooien. Dit gebeurt meestal door een bepaald stofje of geurtje dat vlooien absoluut niet kunnen uitstaan. Er zijn een aantal soorten medicijnen en voedsel te koop. De meest bekende zijn toch wel de tabletten. Deze kun je gewoon als traktatie geven, veel honden vinden ze zelfs lekker. Je kan ook een speciaal drankje kopen dat je kan mixen met water, ook dit is zeer effectief. De meest effectieve methode is toch wel met een pipetje of vlooienspray, dit werkt vaak goed omdat het probleem dan rechtstreeks wordt aangepakt. Nadat je dit gedaan hebt, is het handig je hond even goed te wassen en te inspecteren of er nog vlooien over zijn. De materiaal middelen zijn eigenlijk heel simpel. Je kan een speciale halsband kopen die echt specifiek bedoeld is voor het verwijderen en voorkomen van vlooien. Ook deze is weer uitgerust met een geurtje waar de vlooien niet tegen kunnen. Deze zijn vaak ook niet heel duur. Je kan ook een vlooienkam kopen, alhoewel het niet heel effectief is en het probleem zeker niet verwijderd is het wel goed om vaste vlooien af te kammen en voor te bereiden voor een echte behandeling. Als je een aapje als huisdier zou hebben, dan zou het helemaal makkelijk zijn. Dit kan jammer genoeg niet in Nederland!

Hou het in de gaten

Houd je hond altijd in de gaten nadat hij of zij buiten is geweest. Inspecteer regelmatig op vlooien, herken de kleine beestjes en verwijder ze meteen. Ze zijn heel makkelijk te herkennen, ze lopen namelijk gewoon door de vacht van je hond. Bij honden met een lichte vacht is het makkelijk te spotten, met een donkere vacht zul je even extra moeten inspecteren. De vlooien kunnen overal zitten, dus van kop tot teen. Als je hond zich ineens veel krabt of zichzelf veel begint te likken kan dit een teken zijn van vlooien. Los het meteen op. Doe je hier te lang over, kunnen de gevolgen vervelend zijn. Een bezoekje aan de dierenarts bijvoorbeeld, je huis moet dan ook helemaal verdelgt worden van de vlooien.