Wat kan ik doen tegen katten haarballen?

Haarballen hoeven geen groot probleem te zijn bij katten, dat is tenminste als ze klein zijn en niet te vaak voorkomen. Er zijn veel manieren en tips om haarballen te voorkomen. Deze hebben wij uiteraard allemaal op een rijtje gezet!

Voeding

Voer met veel vezels zijn erg goed voor de spijsvertering. Niet alleen voor mensen, maar ook voor katten. Vezels zorgen ervoor dat je spijsvertering en maag goed op gang komen. Hierdoor kan je kat beter haar behoefte doen op de kattenbak wat weer zorgt voor minder haarbal problemen. In al het kattenvoer zit wel vezels, maar er is ook voer met extra vezels. Het is een slim idee om hier op te letten als je merkt dat je kat problemen heeft met haarballen. Je kan het natuurlijk ook kopen om het probleem te vermijden. Er zijn ook speciale smeersels die ook onder voeding vallen. Dit werkt goed tegen haarballen. Er zijn verschillende versies te kopen voor verschillende soorten katten. Het smeersel plaats je op het voer of de poot van de kat als hij of zij zichzelf begint te likken. Dit zorgt voor een gladde keel. Ook kun je tonijn halen of je kat kattengras geven, beide uitstekend om haarbal problemen te voorkomen en te verhelpen.

Hou vlooien tegen

In een eerder artikel hebben we uitgebreid besproken hoe vlooien een probleemkunnen zijn en hoe je dit probleem kunt oplossen. Deze is makkelijk terug te vinden op de site. Hier is een beknopte versie: Vlooien zorgen ervoor dat katten zichzelf veel likken. Niet alleen zijn de vlooien dan een probleem, ook de haarballen kunnen een probleem vormen. Om vlooien tegen te gaan kun je verschillende middelen gebruiken. Een vlooienkam en halsband zijn vaak minder effectief, maar werken wel als je het regelmatig doet. Vlooienspray, tabletten en vooral pipetjes zorgen ervoor dat de vlooien erg snel doodgaan. Hiermee los je twee problemen in éé klap op!

Kammen

Het kammen van je kat is een hele effectieve manier om haarballen te voorkomen. Zo maak je niet alleen de vacht van je kat al meteen schoon en glad, je vermindert ook een hoop haar. Dit resulteert naar minder haarballen en minder likken. Sommige katten vinden het echter niet prettig om gekamd te worden. Heb hier respect voor en doe het rustig en niet te vaak. Sommige katten vinden het ook weer heerlijk, dan kan je het elke dag doen als je wilt! Een goede tip: Ga na het kammen met een natte doek over het haar van je kat. Hier gaan de overige haartjes ook mee weg. Zo ben je er bijna van gegarandeerd dat je even geen last hebt van haarballen. Wekelijks of om de twee weken is een goede aanpak voor het kammen.

Hou je kat bezig

Katten likken zichzelf om verschillende redenen. De grootste is natuurlijk om zichzelf schoon te houden. Ze likken zich ook als ze zich geliefd voelen maar ook als ze zich vervelen. Het is dus lastig om te weten waarom je kat zich precies likt. Om in ieder geval één likbeurt te verminderen is het handig je kat bezig te houden. Je kat buiten laten, hem of haar opnieuw voeren of even spelen is vaak een goede afleiding. Er zijn ook speeltjes of bijvoorbeeld krabpalen die ervoor zorgen dat de kat iets meer te doen hebben als ze zich vervelend. Zorg altijd voor wat plezier dus!

Grote haarbal, dan naar de dierenarts

Als je merkt dat een kat last heeft van een grote haarbal zit er maar één ding op: De dierenarts. Het is te gevaarlijk je kat hiermee te laten rondlopen of het zelf proberen op te lossen. Je kan zien dat je kat een grote haarbal heeft als hij of zij steeds iets uit probeert te kotsen of er kleine haartjes uit zijn of haar bek vallen. De dierenarts kan dit verwijderen op een aantal manieren, maar het komt sowieso goed. Wees op tijd en je hoeft je absoluut geen zorgen te maken!