Katten en warm weer, waar let je op?

Hoewel katten een hogere lichaamstemperatuur hebben dan mensen (tussen 38 en 39 graden) en heel erg van warmte houden, zijn er toch wat dingen waar je speciaal op moet letten bij erg warm weer. Vooral omdat katten zelf de warmte niet schuwen, lopen zij risico op verbranding, uitputting door hitte en uitdroging door een tekort aan vocht. Wat kun je doen om dat te voorkomen?

Voorkom verbranding van je kat

Witte katten of katten met een wit hoofd of oren zijn extra gevoelig voor verbranding. Smeer hun oren en hoofd in met een zonnebrandcreme voor dieren. Want je kunt er niet zeker van zijn dat ze in de schaduw blijven. Op extreem warme dagen is het verstandig je kat binnen te houden rond het middag uur. Gelukkig zijn katten van nature nachtdieren en slapen ze graag overdag. Dat behoedt je kat dan al tegen extreme warmte. Als het ’s avonds afkoelt, komen ze weer in actie. En dan is er niets aan de hand.

Voorkom oververhitting of zonnesteek

Als jouw kat overdag toch actief is, stimuleer je huisdier dan niet om te spelen of rennen bij warm weer. Katten zijn speels en zeker als ze gewend zijn aan actie, is er wel een alternatief. Zet een speciaal zwembad voor de kat neer. Plaats deze dan wel in de schaduw. Katten houden over het algemeen niet van zwemmen. Maar een klein badje met leuke speeltjes erin is onweerstaanbaar voor de meeste speelse diertjes. Bij warm weer is het trouwens normaal dat je kat gaat hijgen. Katten kunnen alleen transpireren via hun voetzolen. En als dat niet voldoende is, zullen ze net als honden hun mond en tong gebruiken om hun warmte kwijt te raken.

Voorkom uitdroging

Als katten te veel uitdrogen door vochtverlies, kan dat gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Zorg er daarom vooral bij warm weer voor dat zij op verschillende plekken in en rondom het huis voldoende water kunnen drinken. Drinkt je kat altijd weinig? Je kunt het drinken stimuleren door een drinkfontein te nemen. Dit heeft een grote aantrekkingskracht op de meeste katten. En het voordeel is dat het water er langer koel en schoon in blijft. En zet je gewoon wat extra waterbakken voor de katneer? Zorg er dan voor dat je deze met warm weer regelmatig ververst. In water dat te lang stil staat bij hoge temperaturen kan namelijk blauwalg ontstaan. En daar kan je huisdier ziek van worden.

Katten en warm weer? Lekker lui hangen

Verder is het natuurlijk leuk je kat ook te verrassen met een lekkere hangmat voor katten. Zeker als je zelf ook in de vakantiestemming bent. Een hangmat geeft verkoeling en nodigt uit om lekker weg te dutten op warme dagen.