Hondenbench of hondenren?

Hondenbench of hondenren? Wat is het doel en hoe kies je?

 

De hondenbench wordt al jaren aanbevolen door hondentrainers voor puppy’s en jonge honden. Het is een veilige, rustige, plaats waarin jouw hond zich terug kan trekken. Het is een fijne slaapplaats. Je hond heeft een eigen plek waar hij niets fout kan doen. Hij kan niets vernielen en zal ook zijn behoefte niet snel doen op de plek waar hij slaapt. Het is dus ook handig voor zindelijkheidstraining. De hondenbench mag nooit een ‘straf’ worden voor de hond. Daarom is het goed om deze op een verantwoorde manier in te zetten. Omdat veel mensen een negatief beeld hebben van de ‘kooi’ waarin je je pup laat slapen, kiezen hondeneigenaren steeds vaker voor een hondenren. Deze is aan de bovenkant open. De functie en bedoeling van een hondenren is echter anders dan een bench. In een ren kan je hond zich vrij bewegen. Je zorgt ervoor dat hij niet weg kan lopen. Dat is vooral voor de hondeneigenaar handig, omdat je niet op hoeft te letten als je hond wakker is en rondloopt. Het is echter wel belangrijk dat je de tijd neemt om je hond op te voeden. Zodat jouw pup na verloop van tijd precies weet wat wel en niet mag.

Bekijk hier al onze hondenbenches >>

De voordelen van een hondenbench

Als je een jong puppy hebt is een bench een uitkomst. Het scheelt jou als baasje veel energie, doordat je rust hebt zodra je pup rust heeft. Voor je puppy is het een veilige, geborgen plek, waar hij niets verkeerd kan doen. Als je een hondenbench goed gebruikt, gaat een pup al na enkele dagen vanuit zichzelf de bench in als hij moe is. Er zijn veel voordelen. 

1. Hondenbench biedt rust voor je hond
Elke hond heeft behoefte aan een eigen, vertrouwde plek om tot rust te komen. Een hondenbench is daarvoor een ideale plek. De rest van de ‘familie’ is niet uit het zicht, dus je hondje hoeft zich niet alleen te voelen. En toch kan hij zich even afzonderen. Het is belangrijk dat de bench de plek voor je hond in. Zorg ervoor dat ook kleine kinderen niet in de bench kruipen. Dat kan de rust voor je hond verstoren. Benches zijn er zeker niet alleen voor puppy’s. Ook grotere honden vinden een bench vaak een fijne veilige plek. En het is zeker aan te raden voor enthousiaste honden die zich snel mee laten slepen door drukte in huis. 

2. Hondenbech helpt bij het zindelijk maken van je pup
Een hond zal van nature nooit poepen of plassen op de plek waar hij slaapt. Tenzij hij het echt niet meer kan ophouden. Voldoende uitlaten blijft daarom belangrijk. Een puppy moet wat vaker uit dan een volwassen hond. Dit is ook gelijk een groot voordeel van een hondenbench ten opzicht van een hondenren. Een hondenren is groter. Als je hondje in de ene hoek rust en slaapt, zal hij geen moeite hebben in de andere hoek zijn of haar behoefte te doen. Dit is ook gelijk de reden dat je voor een groter hondenras niet gelijk de grootste maat bench voor je puppy moet gebruiken. Begin klein en koop later pas een grotere hondenbench.

3. Jouw hond kan veilig alleen blijven
Zijn alle gezinsleden in een andere ruimte, zoals bijvoorbeeld ’s nachts. Of overdag al er even niemand thuis is? Dan is je hond veilig in zijn bench. Het is ook rustig voor jou als baasje, want je weet zeker dat je lieve puppy niet de schoenen van de kinderen opeet als jij even boodschappen doet. Of erger en gevaarlijker, de elektrische snoeren van je lamp doorbijt. Jonge honden kunnen, vooral als zij zich vervelen, erg vernielzuchtig zijn. Het is opvoedkundig gezien het beste als je zoveel mogelijk positief gedrag kunt bekrachtigen en stimuleren. Dus als je door een bench kunt voorkomen dat hij stoute dingen doet, kan dat een grote positieve impact hebben op de opvoeding van jouw hond. 

4. Hondenbench veilig voor in de auto en op vakantie
Je hond veilig vervoeren in de auto is ook belangrijk. Je kunt de hond niet altijd op schoot houden. Daarbij kun je de hondenbench goed gebruiken. Op de achterbank bijvoorbeeld. Of in de laadruimte van een auto waar je de hoedenplank weg kunt nemen. Zorg er wel voor dat de bench min of meer klem staat en niet teveel kan schuiven. Als je hond uit logeren gaat of mee gaat op vakantie is de bench ook heel handig. Hij kan op die manier op alle plekken en onder alle omstandigheden zich terugtrekken op zijn vertrouwde plek. 

Hoe laat je je pup of hond wennen aan de hondenbench?

Laat je puppy rustig wennen aan de hondenbench. Stop hem niet gelijk in de bench en doe ook zeker niet gelijk het deurtje achter hem dicht. Dat zal voelen als ‘opsluiten’ en dat geeft een negatieve associatie voor die plek, die juist veilig moet zijn. Laat het deurtje van de bench overdag open staan, zodat hij er in en uit kan lopen. Zorg er bij een puppy voor dat je een lapje stof hebt dat naar zijn nest en moeder ruikt. Leg dat in de bench. Die geur zal de eertse dagen heel veilig voelen voor je pup. Leg ook het leukste speeltje en een snoepje de hondenbench. Zo zorg je ervoor dat je hond in en uit loopt met een positief gevoel. Push je hond vooral niet en ga er dus ook niet de hele tijd naar zitten kijken. Probeer het zo natuurlijk mogelijk te introduceren. Dat kan al de eerste dag. Sommige mensen hangen ook eten en drinken in de bench, maar het advies is om de bench vooral als slaap- en rustplaats te houden. Spelen, uitgaan, eten en drinken mag bij voorkeur buiten de bench plaatsvinden. Dat zijn de momenten dat je jouw pup iets kunt leren. En je er vooral veel plezier van hebt. De eerste paar dagen en nachten is het goed om je pup te laten blijken dat je in de buurt bent. Ook als hij in de bench zit. Maar laat hem zo snel mogelijk wennen aan het feit dat als hij rust, jij en je gezinsleden hem met rust laten. Op den duur moet je je hond in de bench dus ook negeren als hij aandacht vraagt vanuit de bench. Anders krijg je een piepende, zeurende hond, die voor jou bepaalt wanneer het deurtje open gaat. Het is belangrijk dat jij dat bepaalt. Zorg dat er regelmaat in ontstaat gedurende de dag. Dan zal je hond er ook niet om vragen als het nog geen ‘tijd’ is. 

Voordelen en functie van een hondenren vs hondenbench

De functie van een hondenren is dat jouw hond of puppy bewegingsvrijheid heeft in een beperkte ruimte. Het is een ruimte, die van de bovenkant open is en je kunt deze zelf groter of kleiner maken. Je kunt de ren zowel binnen als buiten gebruiken. Binnen zorg je ervoor dat als je hondje wakker is en spelen wil, hij dat binnen de grenzen van de ren kan doen. Dus in huis kan hij niet aan het meubilair knagen en buiten kan hij niet je bloemenperkje uitgraven. Je kunt met een gerust hart even weglopen, zonder dat je puppy schade aanricht. Maar zoals gezegd, kun je niet voorkomen dat hij in de tussentijd zijn behoefte doet op je tapijt. Voor zindelijkheidstraining zou je een kleinere ruimte moeten scheppen. Want alleen op hun rustplaats doen honden van nature hun behoefte niet. Je kunt daarvoor ook een kleinere ren kopen. Deze is dan klein genoeg, maar nog steeds van de bovenkant open. Wij hebben als mensen het idee dat dat fijner is voor de hond. Maar het voelt zeker niet veiliger voor een pup. Want instinctief gezien kan het ‘gevaar’ nu dus ook van boven komen. En geeft een hondenren minder geborgenheid dan een hondenbench. Bovendien kan je hondje binnen de kortste keren uit de hondenren klimmen als hij daar zin in heeft. Alle voordelen van een hondenbench komen hiermee te vervallen. Een hondenren is dus leuk voor erbij, maar vervangt zeker niet de functie van een hondenbench. 

Kijk hier om een puppyren te kopen >>

Welke maat hondenbench of puppyren kies je? 


Puppyren maat kiezen

Nu je het doel van een hondenbench en puppyren kent is het eenvoudiger om de juiste maat te kiezen. Ben je op zoek naar een puppyren, waar jouw pup zich vrij kan bewegen? Kies er dan een die past in jouw woonkamer. Of de plek in je tuin of op het balkon, die je in gedachten hebt. Meet de ruimte op en zoek de juiste maat daarbij. Wil je de puppyren de eerste tijd gebruiken als slaapplek voor je hondje? Kies dan een kleinere puppyren, waar jouw puppy in past.

Hondenbench maat kiezen
Wil je een hondenbench als veilige plek voor jouw pup? Kies dan bij grotere hondenrassen het eerste jaar voor een kleinere maat bench. Dit voelt niet alleen veiliger voor je pup, maar helpt je ook bij de zindelijkheidstraining. De meeste honden zijn na een jaar uitgegroeid tot volwassen hond. Bedenk je dus wel dat een puppy van een middelgroot en groot ras hard groeit in dat eerste jaar. Kies een maat die ongeveer de helft is van de maat voor een volwassen hond. Kleinere rassen groeien minder hard. Je kunt dan gelijk beginnen met de maat voor een volwassen hond. Leg er in het begin een lekker groot kussen in, zodat er geen ruimte op de bodem van de bench vrij is. Voor de maat van de bench van volwassen dieren kun je deze richtlijnen aanhouden: 

Kleine hondenrassen
Kies voor de volgende kleine rassen een bench maat van minimaal 47 cm hoog en 63 lang. Chihuahua, Dwergkeeshond, Dwergpoedel, Jack Russel, Maltezer, Yorkshire terriërs, vlinderhondjes.

Middelgrote hondenrassen 1
Kies voor de volgende middelgrote hondenrassen een bench maat van minimaal 57 cm hoog en 76 cm lang. Beagle, Dwergschnauzer, Franse bulldog, King Charles Spaniël, Welsh Springer Spaniël, Pekinees, West Highland Terriër, 

Middelgrote hondenrassen 2
Kies voor de volgende middelgrote hondenrassen een bench maat van minimaal 92 cm hoog en 95 cm lang. American Staffordshire Terriër, Bulldog, Cocker Spaniël, Engelse Setter, Engelse Springer Spaniël, Shar Pei, Pit Bull Terriër. 

Grote hondenrassen 1
Kies voor de volgende grotere hondenrassen een bench maat van minimaal 100 cm hoog en 107 cm lang. Bearded Collie, Belgische Herder, Border Collie, Boxer, Dalmatiër, Golden Retriever, Ierse Setter, Labrador Retriever, Mechelse Herder.

Grote hondenrassen 2
Kies voor de volgende grote hondenrassen een bench maat van minimaal 122 cm hoog en 125 cm lang. Bobtail, Bullmastif, Bouvier, Doberman Pincher, Duitse Dog, Duitse Herder, Greyhound, Ierse Wolfshond, New Foundlander, Rottweiler, Sint Bernhard