Mijn hond is zwanger, week 9

De laatste week van de zwangerschap van je hond! Dit is een hele spannende periode die gaat zorgen voor een hoop stress, maar ook een hoop plezier! De geboorte van de puppy's is niet te voorspellen, maar het duurt niet lang meer!

Geboorteplek

Als het goed is heeft je hond zich al aangepast aan de locatie die je hebt uitgekozen voor de geboorte. Dit moet een warme, maar ook vochtige plek zijn waar een schoon bed voor haar staat. Tijdens de laatste week wordt je hond ineens een stuk rustiger en liefhebbend. Dit is heel normaal en geen reden voor paniek, ze is gewoon aan het voorbereiden voor de geboorte! Geef haar zoveel te eten als ze wilt, maar de kans is groot dat ze een stuk minder honger krijgt als de geboorte snel plaatsvind. De plek waar ze ligt moet rustig zijn, ze moet niet teveel last krijgen van andere mensen en gewoon haar ding kunnen doen. De plek waar de puppy's geboren worden is trouwens ook meteen de leefomgeving van de puppy's.

Verandering

Je hond wordt dus minder liefhebbend en een stuk stiller. Ze gaat meer eten en dan spontaan niet. Zeverandert ook heel veel van lichaamsbouw, dit is ook iets waar je je geen zorgen over hoeft te maken. Haar lichaam is zich aan het voorbereiden op de geboorte van de puppy's. Om dit zo vloeiend mogelijk te laten lopen wordt haar lichaam uit instinct een stuk groter. Ze kan ook ineens een stuk warmer of kouder worden, het is dan ook belangrijk om haar temperatuur af en toe op te meten. Verandering in temperatuur (zelfs een kleine verandering) betekent meestal dat de geboorte snel begint.

Voorbereiding

Er zijn een aantal dingen die je nog moet doen voor de geboorte: Het is zeer belangrijk dat je de nodige spullen al in huis hebt voor de geboorte van de puppy's. Dit is eigenlijk niet meer dan puppyvoer en puppymelk, het is aangeraden dit klaar te hebben liggen in je huis. Puppymelk is zeer handig mocht de moeder er moeite mee hebben. De ruimte waar ze gaat bevallen moet dus rustig zijn, plaats haar slaapplek en de plek voor de bevalling dus in een rustige hoek of kamer. De kamer moet rond de 30 graden warm zijn (een kleine verwarming kan dus helpen) maar ook vochtig. Dit kun je bereiken door twee grote bakken met water te plaatsen in de ruimte. Zorg er wel voor dat je hond er niet bij kan! Het is ook belangrijk dat het bed en dat de plek van bevalling droog en schoon is. Het is handig een aantal kranten te plaatsen en daar weer een schoon deken over heen te doen. Het wordt ook aangeraden je hond goed te wassen van tevoren, dit is erg goed voor de hygiëne. Doe dit wel rustig!  

De geboorte

Het is dus zover. De geboorte van de puppy's komt eraan. Dit moet wel heel spannend zijn! Met de juiste voorbereiding hoef je je geen zorgen te maken. Je hond weet precies wat ze doet, maar zorg er voor dat je wel bij de bevalling bent. Dan kun je als eerste de puppy's zijn en haar ook helpen waar het nodig is. De bevalling is heel natuurlijk en gaat vrijwel vanzelf. Maak de puppy's droog als je hond dit niet doet en geef ze melk als je hond hier problemen mee heeft. Verschoon het bed van de nieuwe puppy's zodat ze lekker kunnen slapen en zorg ervoor dat ze genoeg eten. De eerste twee weken zullen ze nog wat moeite hebben met horen, ruiken en zien - maar dit verandert binnen twee weken. Je zult ze ontzettend snel zien opgroeien en ook dat is een heel erg bijzondere periode. Gefeliciteerd met de nieuwe puppy's!