Mijn hond is zwanger, week 8

Vanaf week 8 wordt het echt spannend! De puppy's kunnen vanaf nu op elk moment geboren worden! Het is ontzettend belangrijk rekening te houden met een aantal dingen, want er gebeurt niet alleen veel met de puppy's, maar ook met de moeder!

De puppy's

Vanaf week 8 kun je de puppy's zien met een x-ray. Dit betekent dat ze vrijwel helemaal volgroeid zijn en dus goed te bewonderen zijn met een x-ray. De skeletten van de puppy's zijn helemaal ontwikkeld en erg sterk. Met een x-ray kom je erachter om hoeveel puppy's het eigenlijk gaat, dus het is wel slim om naar de dierenarts te gaan. Als je weet om hoeveel puppy's het gaat weet je wat je kunt verwachten en weet je ook of er niet eentje vast is blijven zitten. De x-ray is niet schadelijk, daar hoef je je dus geen zorgen over te maken. Vanaf dit punt zijn de puppy's ook niet meer ontzettend kwetsbaar (al wordt het afgeraden druk te spelen met je hond) en voelen ze al goed. Als je de buik van je hond rustig aait vinden ze dat fijn, dit is bovendien ook erg goed voor de band tussen jou, je hond en de puppy's.

De moeder

De moeder is nu druk bezig met rusten en genoeg eten voor de komst van de puppy's. Het is belangrijk dat ze nu weet waar ze gaat bevallen, dit kun je zelf bepalen door een bed of doos neer te zetten waar jij wil dat het gebeurt. Onthoud wel dat dit ook de plek is waar de puppy's eerst zullen wonen. Je hond kan nu ook al beginnen met de productie van melk. Dit is een goed teken en laat zien dat ze meteen kan zorgen voor haar honden. Dit is helaas niet een teken dat ze snel gaat bevallen, het is een voorbereiding erop. Wees altijd voorbereid en haal toch wat puppymelk voor het geval dat je haar moet helpen of ze niet genoeg melk produceert. Ga niet te druk om met je hond. Een klein beetje teveel stimulatie en ze kan vroeg bevallen, dit is niet heel erg, maar het is het beste dat de puppy's nog een week in de baarmoeder blijven. Haar buik een beetje aaien mag natuurlijk wel en is zeer goed zelfs.

Voorbereiding

Omdat in week 8 toch de bevalling al kan plaatsvinden is het belangrijk dat je de situatie goed voorbereid. Als eerste moet je dus een plek hebben voor de bevalling, waar je hond zich comfortabel voelt en genoeg rust krijgt. Dit is ook de woning voor de puppy's de eerste paar weken. Het is belangrijk dat je haar bed vaak verschoont met nieuwe dekens, ze moeten namelijk droog zijn en je weet maar nooit wanneer de bevalling plaats gaat vinden. Het is ook zeer slim en goed voor de gezondheid van de puppy's om een extra verwarming te plaatsen om de temperatuur te verhogen, het beste is dat het rond de 30 graden is de eerste week dat de puppy's geboren zijn. Een goede tip is om twee bakken met water te plaatsen om er voor te zorgen dat de lucht niet te droog is.