Mijn hond is zwanger, week 2

Een veel voorkomende vraag is: Hoe kan ik zien of mijn hond zwanger is? Dat is geen gekke vraag, want elke zwangerschap is anders en je hond heeft misschien niet alle symptomen. Het is daarom goed onderzoek te doen naar de verschillende herkenpunten.

Beginnende zwangerschap

Het kan zijn dat je hond helemaal niks laat zien qua verandering in de eerste twee of zelfs drie weken. Heb dus altijd geduld, ga er niet van uit dat er iets fout is gegaan. De hond kan dus voor bijna een maand zwanger zijn zonder dat jij het kan merken. Dit betekent nog niet dat jij niet rustig met de hond om moet gaan. Een grote verandering kan plaats vinden in het gedrag van de hond. De hormonen van je zwangere hond veranderen constant, dit kan het gedrag flink aanpassen. De meest veel voorkomende verandering is dat je hond ineens veel stiller is. Let hier goed op. Een ander symptoom kan zijn dat de hond ineens ziek wordt. Als je hond ineens veel misselijk is en een hoge koorts heeft moet je erg oppassen. Een bezoekje aan de dierenarts kan nooit kwaad.

Lichamelijke veranderingen

De meest voorkomende verandering kun je zien in de tepels van je hond. Deze kunnen groter en meer roze worden, dit gebeurt meestal binnen twee tot drie weken na de conceptie. Een verandering die je niet meteen gaat zien is de grootte van de hond, dit gebeurt meestal pas halverwege de zwangerschap. Het kan gebeuren dat het eerder plaats vindt. Je hond kan dus wat dikker worden, vooral om haar middel. Dit is heel normaal en is niets om je zorgen over te maken. Iets waar je als baasje op moet letten is hoeveel je hond eet. Veel mensen denken dat hun hond meer moet eten tijdens een zwangerschap, terwijl dit wel waar is, moet dit pas in de laatste fase van de zwangerschap. Blijf je hond dan ook voeden zoals je het normaal gesproken doet. De laatste verandering is dat je puppies kunt zien bewegen in de buik van je hond, maar dit gebeurt niet in de eerste weken. Het is wel iets om te onthouden.

Veranderingen in gedrag

Verwacht niet dat er veel gaat veranderen qua gedrag. Eerder zeiden we dat je hond wat stiller kan worden, maar dit is niet heel extreem. Je hond gedraagt zich dan ook voornamelijk hetzelfde, maar er moet wel een beetje opgelet worden. Jij kent je hond het beste, dus let op de veranderingen. Veranderingen in eet gedrag vinden plaats op het einde en dit is puur om de puppies goed te voeden. Dit gebeurt niet op het begin van de zwangerschap, dus blijf je hond normaal voeden. Als laatste kun je natuurlijk gewoon naar de dierenarts gaan om te kijken of ze zwanger is. Dit kan doormiddel van scans, bloedtesten en veel andere testen. Een bezoekje aan de dierenarts kan sowieso nooit kwaad en kan veel ophelderen.