Hoe voorkom ik tandplak bij mijn hond?

Een veel voorkomend probleem bij honden is tandplak. Het is lastig om dit te verwijderen en je moet het ook kunnen herkennen. Maar wat is tandplak eigenlijk?

Wat is tandplak?

Tandplak is een dun laagje dat over de tanden heen zit. Het is vaak lastig te herkennen omdat het onzichtbaar is, wel kun je het herkennen aan het plakkerige zicht. Als je goed oplet kun je het wel vinden bij honden. Tandvlak bestaat uit allerlei componenten zoals dode en levende bacteriën, slijm en voedselstoffen. Tandplak is trouwens niet alleen te zien op de tanden, maar zit ook tussen de tanden in. Als je er vroeg bij bent kun je tandplak snel en moeiteloos verwijderen. Als je het niet behandeld kunnen de tanden en het tandvlees beschadigd worden, dit is vaak lastig en duur om te herstellen. Tandplak dat verhard noem je tandsteen, ook dit moet verwijderd worden door een dierenarts.

Wat kan ik doen tegen tandplak?

Tandplak is in een vroeg stadium goed aan te pakken. Als je ziet of vermoed dat je hond tandplak heeft kun je de volgende maatregelen nemen: Honden kauwspeeltjes zijn fantastisch tegen tandplak. Ze zorgen er namelijk voor dat de hond zijn tandenactief gebruikt, dit resulteert in een goede weerstand tegen tandplak. Er zijn veel speciale kauwspeeltjes te vinden die specifiek zijn gemaakt voor het verwijderen van tandsteen. Dit werkt erg vaak, maar in sommige gevallen ook niet. Ga er dus niet van uit dat het meteen is opgelost, blijf het altijd in de gaten houden. Kauwstokjes zijn ook zeer effectief. Er worden veel speciale kauwstokjes gemaakt die helpen tegen tandplak. Dit is niet alleen heel goed voor de gezondheid, maar helpt ook met sterkere tanden en is bovendien een verwenning voor de hond. Twee vliegen in één klap noemen we dat! Je zou ook de tanden van je hond kunnen poetsen. Dit moet je doen met een speciale soort tandpasta. Deze methode werkt het best en zorgt vrijwel voor de verwijdering van het meeste tandplak. Om er toch zeker van te zijn dat er niks over blijft, zou je dit kunnen combineren met een speeltje of een kauwstok. Mocht het tandplak al te lang op de tanden zitten zul je misschien naar de dierenarts moeten. Zij kunnen je ook adviseren wat je het beste kunt doen.

Melktanden

Honden hebben ook melktanden en ook deze vallen eruit. Om dit zo moeiteloos en gezond te laten verlopen is het erg belangrijk dat je hond geen tandplak heeft. Tandplak kan zorgen voor persisterende tanden. Dit betekent dat de melktanden te lang blijven zitten en verkeerd gaan groeien. Dit kan leiden tot gebitsproblemen, de hond kan bijvoorbeeld zijn bek niet meer open of dicht dit doen. Dit probleem is te verhelpen bij de dierenarts, maar kan ook voorkomen worden. Als je de tanden van je hond goed gezond houdt, hoef je je weinig zorgen te maken. Misschien kun je je hond zelfs aanleren zijn eigen tanden te poetsen!