Hoe voorkom ik dat mijn hond blaft?

Als je een hond hebt ken je het wel: Het eindeloze geblaf! Soms wil je gewoon even een momentje rust of ben je aan het werk. Wat kun je doen precies doen?


Een hond blaft als communicatie

Om te weten hoe we honden blaf kunnen voorkomen moeten we eerst begrijpen waarom ze het doen. Eigenlijk is het heel simpel: Honden blaffen omdat ze met je willen communiceren. Ze hebben veel verschillende blafgeluiden die elk iets zeggen. Als je hond blijft wil hij of zij eigenlijk gewoon iets tegen je zeggen. De beste manier om dit te stoppen is door te weten wat je hond probeert te zeggen en hem of haar daarin helpen. Luister maar eens goed naar de verschillende blafgeluiden van je hond. Er zijn tientallen dingen die ze kunnen zeggen, dit gaat vaak wel gepaard met andere manieren om te laten zien dat ze iets willen.

Blaffen voor aandacht

Soms blijft een hond als hij of zij aandacht wilt. Wie vindt het niet lekker om evengemasseerd of geknuffeld te worden? Honden vinden het maar al te fijn en zijn sowieso gewend aan al die verwenning van hun baasjes. Als je merkt dat je hond een beetje aandacht wilt is er een hele makkelijk manier om het geblaf te stoppen: Geef die aandacht! Ga even lekker vijf minuten knuffelen met je hond. Zorg ervoor dat hij of zij weet dat je veel van haar houdt en ga daarna weer door met wat je aan het doen bent. Honden leren ook vaak van zo'n situatie, maar doen dit beter met een beloning. Blijf dus een tijdje langer werken of je hond en ga haar of hem daarna als beloning wel een beetje knuffelen. Negeren moet je niet te lang doen, want het blaffen zelf is vaak ook een beloning Je moet als baasje soms ook dominant zijn! Het is niet een directe oplossing om het te stoppen, maar wel eentje waar je over langere tijd meer effect van gaat zien.

Blaffen als opwinding

Honden blaffen vaak ook tijdens opwinding. Dit kan erg vervelend zijn als je even weg bent of op een openbare plek. Om dit te stoppen heb je niet heel veel optie. Honden vinden sommige dingen nou eenmaal erg leuk en dat laten ze ook graag zien. Een snelle manier om ze te laten stoppen is door ze een kleine snack te geven. Dit stopt vaak het geblaf, al is het helaas wel tijdelijk. Je zou ook kunnen zorgen voor een tijdelijke afleiding, dit stopt het blaffen vaak en maakt honden nieuwsgierig. In die tijd kun je hem of haar ook een beetje rustig maken door te knuffelen. Je kan ook heel langzaam en rustig de mond van je hond dicht doen als hij of zij blaft, maar dit is geheel op eigen risico. Sommige honden kunnen dit niet waarderen! Wederom is de beste oplossing eentje die wat meer tijd nodig heeft: Training. Met training kan je hond vrijwel alles aanleren, dus ook het blaffen op commando maar het ook stoppen. De training is vaak het meest effectief bij puppy's.

Blaffen als er alarm is

Als er alarm is, moet je het geblaf eigenlijk niet willen stoppen. Dit is een manier voor honden om te laten zien dat er iets aan de hand is. Het is eigenlijk alleen maar heel fijn en prettig dat er zo'n wandelend alarm door het huis loopt. Stel je voor er is een dief bij je thuis of er staat iets in de fik. Luister naar je hond en zoek uit wat er aan de hand is! Als het iets is wat helemaal geen alarm nodig heeft moet je er geen aandacht aan besteden en de hond ook niet belonen. Wees dominant in dat soort situaties. De vorig genoemde oplossingen kunnen ook vaak werken, maar vaak is geblaf voor alarm niet slecht.

Anti blaf apparaten

Als het echt uit de hand loopt kun je ook denken over de aanschaf van een anti blaf apparaat. Deze zijn te koop in verschillende versies, waaronder een apparaat dat je makkelijk kan plaatsen of ophangen of een halsband voor de hond. De apparaten die je ophangt of plaatst geven een supersonische straling uit die honden absoluut niet prettig vinden. Het maakt honden vrijwel altijd stil, al zijn er ook uitzonderingen. De halsbanden werken op verschillende manieren, je hebt versies die zorgen voor een vervelend geluid als het een blaf detecteert. Sommige zorgen ook voor een kleine schok en anderen voor een vervelende geur. Deze apparaten moet je echt gebruiken als een laatste optie, het trainen van je hond kan namelijk ook erg effectief zijn.