Hoe train ik mijn puppy op zindelijkheid?

Misschien wel de meest gestelde vraag en de meest belangrijke training voor je hond: de zindelijkheidstraining! Hoe ga je hier mee om, wat heb je nodig en wat is beste aanpak?

Zelf zindelijk maken

Het werkt het best met honden om ze te belonen voor goed gedrag. Je moet ongelukken voorkomen en het goede bedrag belonen. Ga regelmatig met je puppy naar buiten om een eindje te wandelen of gewoon even in de tuin te spelen. Na het eten, spelen, slapen en dit regelmatig is dit belangrijk.

Dan heeft je hond de kans om zijn of haar behoefte te doen buiten het huis, mocht hij of zij dit doen kun je hem of haar belonen met een lekkere snack of een knuffel. Puppy's houden hun plas in als ze worden opgepakt, als je ziet dat je hond moet plassen moet je hem of haar snel oppakken en neerzetten waar je wilt dat hij of zij de behoefte gaat doen. Als je puppy veel in de bench zijn of haar behoefte doet, kun je een kleinere aanschaffen of hem te verkleinen door objecten te plaatsen. Je zou dit ook een beetje binnenshuis kunnen doen met een aantal kranten, maar dat is vaak onhygiënisch en moet veel verschoond worden. Er zijn ook speciale honden toiletten, deze zijn vrij prijzig maar zijn wel ontzettend handig en bieden veel gemak.

De fokker

De fokker is vrijwel noodzakelijk bij het zindelijk maken. Dit is dan ook een goede zet en gaat veel helpen. Honden zijn trouwens uit zichzelf ook al erg schoon, dus ze helpen graag mee! De fokker gaat er voor zorgen dat je hond voldoende ruimte krijgt en zorgt voor het opruimen. De kranten worden dan regelmatig verschoond wat resulteert in een schone omgeving. Dit kan weer beloond worden.

Routine

Het is voor de hond routine opbouwen. Hoe doe je dit? Zorg er altijd voor dat je hond naar buiten gaat mocht je verwachten dat hij of zij een behoefte moet doen. Laat de hond eerst een tijdje buiten wandelen en laat hem of haar daarna de behoefte doen. Mocht je al wandelen maar doet je hond zijn of haar behoefte niet, kun je even spelen tot dit wel gebeurd. Zo blijft het routine dat het buiten moet gebeuren. Je kan de hond ook belonen na het poepen of plassen. Doe dit niet te vaak, want dan blijven ze het verwachten! Na de behoefte kan je de hond zorgeloos weer mee naar huis nemen. Jongere puppy's moeten wel vaker hun behoefte doen, dus wees bereid veel naar buiten te gaan. Mocht er een ongelukje plaatsvinden in het huis, moet je dit goed aanpakken. Wordt nooit boos op je hond, maar negeer het gewoon. Ruim het later op en beloon de hond op geen enkele manier.

Overige training en problemen

Je kan je hond ook op commando leren plassen en poepen. Dit doe je door een trainer, deze weet precies wat er moet gebeuren en hoe je dit professioneel aanpakt. Het is belangrijk dat je dit goed bespreekt met de trainer als je hier voor kiest, want ook jij moet goed ingelicht zijn. Als er problemen zijn met de behoefte, kan dat heel goed liggen aan bijvoorbeeld blaasproblemen of zelfs bangheid. Zorg ervoor dat je hond zich veilig voelt en mocht het echt niet gebeuren met het zindelijkheid is het handig even naar de dokter te gaan.