Hoe train ik mijn hond?

Een hond trainen is een taak die je niet te licht moet opnemen. Het is namelijk iets wat nogal lastig kan zijn als je niet weet wat je doet. Het trainen van een hond is het best als het gebeurt als hij of zij nog een puppy is. Het is gelukkig niet onmogelijk om oudere honden nog dingen aan te leren.

Trainingsschool

Een goede, maar dure methode, is met behulp van een trainingsschool. Een trainingsschool weet precies wat ze doen en zijn hier ook tot opgeleid. Het is wel een vrij dure methode, maar toch het meest effectief. Zij weten precies hoe ze om moeten gaan met verschillende honden en hoe deze dingen kunnen aanleren. Het maakt niet uit wat de leeftijd van je hond is, met genoeg discipline komen ze er wel. Een trainingsschool kan helpen met het aanleren van zindelijkheid, zitten en andere noodzakelijke onderdelen. Ze kunnen ook helpen met het trainen voor shows en andere trucjes. Denk aan omrollen, springen op commando of zelfs blaffen op commando. Een trainingsschool biedt vaak veel uitkomst in een snellere tijd.

Met een clicker

Je zou ook gebruik kunnen maken van een clicker. Dit is een klein apparaatje waarmee je je hond kunt laten zien dat hij goed gedrag vertoond. Dit gaat wel hand in hand met traktaties. Een clicker is een optie die langer duurt dan een trainingsschool, maar een stuk goedkoper is. Het gebruik van een clicker gaat als volgt: Haal naast de clicker ook een aantal traktaties die je hond lekker vindt. Neem je hond mee naar een plek waar weinig afleiding is. Denk aan een logeerkamer of badkamer. In ieder geval niet een plek met speeltjes, voer en slaapplekken. Als je er eenmaal bent kun je gebruik maken van de clicker. Je drukt op de clicker en maakt het geluid. Na een seconde of twee geef je een traktatie aan je hond. Als hij of zij niet naar je kijkt, kun je de traktatie laten zien. Als je dit herhaalt gaat je hond doorhebben dat het klikgeluid een traktatie betekent. Als de associatie is gelegd tussen de klik en de traktatie kun je de clicker gebruiken voor de training. Als de hond iets doet wat hij of zij niet mag, gebruik je de clicker niet. Maakt hij of zij het goed, dan gebruik je hem wel. Als je wil dat je hond iets leert, gebruik je de clicker en leer je het hem of haar aan, dan geef je een traktatie. De hond leert hierdoor dat er wel een handeling nodig is voor de traktatie.