Heet weer en huisdieren, wat moet ik doen?

Met het constant veranderende weer is het vaak lastig om te weten wat je precies moet doen met je huisdieren. Nederland is een land waar het weer echt plots kan veranderen, zo is het overdag heet en in de nacht ijskoud. Hoe ga je hier nu eigenlijk mee om? Het is belangrijk om te weten wat je moet doen tijdens koud weer, maar vooral tijdens heet weer.


Heet weer

Heet weer is heerlijk, dan kan je lekker even een eindje wandelen en genieten van de zon. Ook dieren houden er van! Ze kunnen lekker lui zijn de hele dag en ook genieten van de warmte. Dit moet wel goed in de gaten worden gehouden, want dieren drogen wel sneller uit. Het is dus belangrijk dat er altijd voldoende water aanwezig is voor je huisdier. Zo weet je in ieder geval dat je huisdier zichzelf niet uitdroogt. Mocht je een eindje wandelen met je hond, zou je een flesje water mee kunnen nemen. Als je merkt dat je hond dorst heeft, kun je hem of haar een beetje geven. Je kan dit herkennen door heftig ademhalen, dat ze neervallen en kwijlen. In hele erge gevallen kan het leiden tot bloed diarree en overgeven. Vooral dieren zoals mopshonden, Perzische katten en andere dieren met overgewicht hebben meer verkoeling nodig. Zorg dan ook voor een goed gekoelde ruimte zodat ze even lekker kunnen afkoelen. Er zijn nog een aantal goede tips om je dieren lekker af te koelen. Bijvoorbeeld een eindje zwemmen. Voor honden is dit wat makkelijker, maar ook kleinere dieren doen het graag. Voor hamsters zou je bijvoorbeeld een klein bakje met een randje water kunnen plaatsen, dit koelt ook lekker af. Het trimmen van haar is ook een goede maatregel tegen de hitte. Laat je dier nooit en dan ook nooit alleen in de auto als het erg warm weer is. Dit is enorm gevaarlijk en moet altijd worden vermeden!

Koud weer

Tijdens koud weer is het belangrijk dat je huisdieren het nooit te koud hebben. Alhoewel een beetje kou geen kwaad kan, tenzij het dier ziek is, is het altijd beter om je dier toch wat warmte te geven. De meeste dieren hebben een goede vacht die hun beschermd tegen de kou. Als het te koud is kunnen dieren ziek worden, ze kunnen bijvoorbeeld koorts krijgen of ineens erg verkouden zijn. Dit moet je eigenlijk proberen te voorkomen. Dit kun je doen door er voor te zorgen dat de verwarming altijd op een goede temperatuur staat. Als jij het lekker lauw of warm vindt, is dat vaak een goed teken. Reptielen die leven onder specifieke omstandigheden zijn trouwens uitgesloten, deze horen al genoeg warmte en/of kou te krijgen.