Mijn hamster is bevallen: eerste dagen

Gefeliciteerd! Je hebt jonge Syrische hamsters! Als je dit niet gepland had en niet gemerkt hebt dat je hamster zwanger was weet je misschien niet goed wat je moet doen. Hieronder lees je meer over de verzorging van jonge hamsters en hun moeder.

Wanneer mag je beginnen met het oppakken en tam maken van de beestjes, wat moeten ze eten, wanneer moeten ze bij moeder weg en hoe zie je of het mannetjes of vrouwtjes zijn? Hieronder wordt alles uitgelegd.

Bevalling en eerste dagen

Een Syrische hamster is 16 dagen zwanger. Ze zal bevallen op een plek waar ze goed kan schuilen, dus ofwel in een (liefst groot) huisje, ofwel in een zelfgemaakt nest. Als nestmateriaal gebruikt ze het liefst hooi, stukjes fleece en wc-papier. Syrische hamsters zijn solitair dus indien er een andere hamster in de kooi zit moet deze zo snel mogelijk weggehaald worden. Het is goed om moeder en jongen in het begin zo veel mogelijk met rust te laten. Zo zien pasgeboren hamsters eruit. De jongen wordt naakt, blind en doof geboren, maar kunnen wel piepen. Het geluid dat ze maken lijkt meer op een soort gekraak. Na een aantal dagen lijkt het gepiep iets meer op het gefluit van vogeltjes. Al vanaf het begin is het verstandig om moeder hamster en jongen flink bij te voeren! Denk hierbij aan ruim voldoende droogvoer, stukjes groente en fruit, nootjes en eiwit in de vorm van gekookt ei, gekookte kip of meelwormen. Nog voor de jongen het nest uit kruipen zullen ze hier van mee-eten. Een aantal favoriete groenten zijn andijvie, spinazie, witlof en wortelloof.

Als moeder het goed vindt mag je de jongen oppakken vanaf het moment dat ze ongeveer 8 dagen oud zijn. Vanaf dag 10 kun je precies goed zien of het mannetjes of vrouwtjes zijn. Een vrouwtje heeft namelijk 2 mooie rijen met tepels op haar buikje. Deze zijn nog kaal terwijl de rest van het vachtje al flink gegroeid is. Bij mannetjes zijn deze tepels niet te zien. Met 11 dagen is het ook nog zichtbaar maar later groeit er ook haar over de tepels en is het veel minder goed te zien. Hoe het tam maken verder in zijn werk gaat lees je in een ander artikel. Twee hamstertjes, 9 dagen oud.