Halsband en hondenriem kiezen voor je hond. Welke maat?

De juiste halsband en hondenriem voor je hond kiezen is belangrijk. Een hondenhalsband is de basis om je hond onder controle te houden als je buiten gaat lopen. Het is belangrijk om veilig over straat te kunnen gaan. Honden zijn niet bij geboorte al gehoorzame wezens, het is echt nodig om te trainen en hen duidelijk te maken dat jij de baas bent. Anders loop je het risico dat je hond de baas wordt over jou. 

Puppy trainen aan de riem

Als je een puppy krijgt, is het belangrijk om vanaf de eerste dag je hondje te trainen aan de riem. Een goede halsband en hondenriem zijn dus onmisbaar om van je hond een trouwe, gehoorzame hond te maken. De halsband moet daarbij niet te los zitten, anders trekt je hondje zich te makkelijk los. Natuurlijk moet de halsband ook voldoende ruimte geven om comfortabel te zitten voor je hond en niet de nek teveel afknijpen. Zorg er daarom voor dat je altijd twee volwassen vingers tussen de halsband en de nek van je hond kunt steken. Al je traint zorg dan dat de riem vlak achter de oren van je hond valt. Dan kun je hem goed corrigeren. Maar meet voor de juiste maat de hondennek op het breedste gedeelte.

Welke halsband en hondenriem voor jouw hond?

Kleine hondjes en puppy’s hebben natuurlijk kleine halsbandjes en smalle hondenriemen nodig. Als je een hondenriem kiest, bedenk dan dat je met een korte riem je hond het beste onder je hoede kunt houden. Wil je jouw hond meer bewegingsvrijheid geven? Kies er dan eerder voor je hond mee te nemen naar een losloopgebied, dan dat je een rollijn koopt. Welke halsband kies je? Meet de hals van je hond met een meetlint. Je weet dan de lengte van de halsband die je moet hebben. Kies er bij jonge honden eentje op de groei, want de meeste halsbanden zijn in grootte verstelbaar. Als je een grotere hond hebt, zoals een Labrador of andere jachthond, dan kun je ook kiezen voor een jachtlijn. Deze schuift strakker als je hond trekt aan de riem. Het zal je helpen je hond beter te leren naast je te lopen. Je hoeft dan geen halsband aan te schaffen. Want de jachtlijn is halsband en hondenriem in één. Binnenshuis heeft je hond dan geen halsband om. 

Welke maat halsband kies je?

Meet met een soepel meetlint de omvang van de nek van je hond. Kies het breedste gedeelte. Daar moeten dan ook nog twee vingers tussen kunnen. Komt de halsomvang op 35 centimeter. Dan kies je een halsband met halsomvang: 33-43 cm. Dit houdt in dat het eerste gaatje van de halsband op 33 centimeter zit en het laatste gaatje op 43 centimeter. Er is nog genoeg ruimte om deze halsband strakker of losser te doen en daardoor de perfecte maat voor je hond. Als je hond in dit voorbeeld een halsomvang van 33 cm heeft, kies dan de halsband een maat kleiner. In het algemeen kun je deze richtlijnen aanhouden bij het kiezen van een halsband. 

20 tot 25,5 cm: Chihuahua, Vlinderhondje

28 tot 30,5 cm: Chihuahua,York Shire terrier, Cairn terrier

35,5 tot 40,5 cm: Westie, Schnauzer, Mopshond, Beagle

45 tot 50,5 cm: Ierse Setter, Golden Retriever, Labrador, Greyhound

55,5 cm: Rottweiler, Grotere Labradors