Een gekko als huisdier

Gekko’s zijn reptielen die redelijk eenvoudig als huisdier te houden zijn. Er zijn duizenden verschillende soorten, in verschillende kleuren en maten. Gekko’s zijn vooral ’s nachts actief.  De populairste zijn de Gouden gekko, die aan muren en plafonds kan blijven hangen, en de luipaardgekko, die in vele kleuren kan voorkomen.

 Huisvesting

Gekko’s houd je in een terrarium. Voor twee gekko’s heb je een terrarium van 60x30x30 centimeter nodig. Groter is natuurlijk mooier, want dan kun je de gekko’s beter zien. Het terrarium moet overdag verwarmd worden met een spot of lamp, en ’s nachts met verwarmingsmat, -kabel of -steen. Op de bodem kun je zand en stenen gebruiken, zodat de gekko’s kunnen graven maar ook op een steen kunnen liggen. Er moet ook een vochtige plek in het verblijf aanwezig zijn. Vaak wordt hiervoor een bak met veenmos gebruikt, dat regelmatig besproeid dient te worden.

 Voeding

Gekko’s eten alleen insecten. Krekels worden het meest gegevens, maar meelwormen, sprinkhanen, kakkerlakken of andere insecten zijn ook goed. Ze hoeven maar drie keer per week gevoed worden. Wel moeten ze dagelijks schoon water hebben.

 Winterrust

Een gekko houdt geen winterslaap, maar winterrust is voor een gezonde gekko wel goed. Dit kun je zelf stimuleren door in de winter de temperatuur van het verblijf met vijf graden te verlagen en minder uren licht in het terrarium te laten. Bij winterrust blijft de gekko enigszins wakker, maar beweegt en eet vrijwel niet. De winterrust begint half oktober en eindigt in het voorjaar. Lees jezelf eerst goed in, omdat en nog best veel dingen zijn bij een winterrust waar je op moet letten.

 In onderstaande bijsluiter vind je meer uitgebreide informatie over de Gouden Gekko, de Luipaardgekko en de Aziatische huisgekko.