De rat als huisdier

De rat kan een gezellig huisdier worden omdat het goed tam te maken is en het dan fijn vindt om bij de eigenaar te zitten. Omdat het een slim, intelligent en nieuwsgierig dier is, is het belangrijk voor zijn welzijn dat er aandacht aan hem wordt besteed en dat er ook afleiding is als er (tijdelijk), geen mensen zijn die zich met hem bezighouden. De rat kan zindelijk gemaakt worden en kunstjes leren. Een rat zal zijn verzorger niet gauw bijten.

Eigenlijk zijn ratten groepsdieren en hebben zij de interactie met soortgenoten nodig. Pas wel op: ratten planten zich heel snel voort. De levensduur is ongeveer twee jaar, waarbij de vrouwtjes iets langer leven dan de mannetjes. Over voeding doen zij niet moeilijk; het zijn alleseters.

Zij hebben heel veel beweging nodig. Als zij niet in gevangenschap leven zijn zij voor zonsopgang en na zonsondergang actief en kunnen ’s nachts grote afstanden afleggen. In gevangenschap kunnen zij ook overdag actief zijn omdat zij gewend raken aan het levensritme van de mens en zich daaraan aanpassen.

Vrouwtjesratten zijn ondernemender en mannetjes rustiger. Denk goed na bij de aanschaf, over wat je van het dier verwacht.

Verschillende kleuren en vachten:

De tamme rat komt voor in veel verschillende kleuren en soorten vacht. Zo zijn er de bruine wildkleur (agouti) de albino (helemaal wit) en een effen beige kleur. De Dalmatiër heeft vlekken op zijn kop, rug en flanken en een rat met effen tekening heeft een volledig gekleurd lichaam. Er zijn ratten met grote, laagafstaande, oren (dumbo) en ook de vacht kan verschillen: rex (met krul) en zonder haar (naakt).

Meer weten? Download dan hieronder de handige bijsluiter: